Saturday, January 15, 2011

Part 1

It's about time for people like me to post something more serious. Enough with English. Aku nak speaking Meleis plak. So aku da berjanji ngan sorang kawan aku ni, tapi tak de la janji pun.

'Aku nk post 1 entry yang sedih dan serius'

'Serius tapi nanti ade HAHA'

Ok. Aku takkan wujud kn perkataan 'HAHA' serta carutan2 yg ade seperti entry2 sebelom2 ni pd entry kali ni. Sebab entry kali ni agak tacing. 

Sume orang dalam dunia ni ade masalah. Orang yg takde masalah ade lah org giler! Sebab die giler. So, kebanyakan orang kurang kan tekanan hidup yg berpunca dari masalah2 yg diorang alami dengan perkare2 negatif. Aku kalaw tension aku akan smoke dan share2 ngan kawan2 rapat dan mungkin jugak post kat dalam blog. Tak de la negatif sgt kecuali smoke. 

Mase aku kecik2 zaman sekolah rendah hidup aku mmg bebas. Bebas dari segala masalah. Walaupun perangai aku time zaman tu macam harrmmmm tapi aku rase seronok gler. Enjoy life as a kid la. Benda ni berlaku mse penghujung darjah 6. Lepas keluar nye result UPSR. Family aku sederhana je. Tak kaye tak miskin. Biase2 je. Mse darjah 6 ayah aku ade janji ngan aku.

'Kalau dapat 5A ayah belikan PS2'

Time tu PS2 mmg menjadi kegilaan dak2 kecik masok air mcm aku. Aku suke gler main game. FYI, ayah aku pengurus kat kilang electronic dan part time as a contractor. Kire nye family aku kinda heaven jugak la. Sbb tu ayah aku offer PS2. 

Tibe result UPSR keluar aku happy gler sbb aku dpt 5A 1B 1C. Aku sekolah cina dlu. Sbb tu ade 7 subjek. Aku pun dengan happy nye bagitau ayah aku sbb die da janji nk beli kn PS2. Tapi time tu ayah aku ckp esok baru pegi beli PS2 nye. Esok nye pagi2 lagi aku da siap. Semangat sgt2. Then aku ikot la ayah aku g bandar. Tapi sebelum pegi beli tu ayah aku nk singgah rumah yg die renovate tu. Nk tgk2 progres renovation rumah tu cam ne. Ble da sampai ayah aku bwat la keje die. Tgk2 dapur rumah tu pe sume. Da siap je ayah aku pun nk blah la kn. Aku pulak tak sabar2 nk beli PS2. Tbe2 tuan rumah tu mntak tolong.

'Tolong tengok2 kan atap rumah ni bole tak?'

Nk ikot kan ayah aku bole suruh pekerja die tgk2 kan atap tu. Tapi nk jge hati tuan rumah tu punye pasal ayah aku naek la kejap kat atap rumah tu. Ayah aku pusing2 atas tu tgk2 atap yg da rosak. Tbe2 aku dengar bunyi atap rapuh.

'Prakkkkk!'

Aku tengok ngan mata kepala aku sendiri ayah aku jatuh dari atap rumah 1 tingkat tu. Aku tak pikir ape da terus lari pegi sblah ayah aku. Ayah aku terbaring kat situ. Tuan rumah tu pun call ambulans. Time tu aku da menangis. Tp aku tak taw knape tbe2 air mata aku meleleh. 

Lepas ambulan datang angkut ayah aku pegi hospital, mak aku datang amek aku pegi hospital sekali. Ble da smpi hospital aku ngan mak aku teros masuk wad kecemasan cari ayah aku. Mak aku pelok2 ayah aku nangis2. Nurse kat situ tenang kn mak aku bwak die keluar kejap sbb doktor nk bwat keje die. Lebih kurang setengah jam cam tu doktor tu kuar la nk bagitau ape yg terjadi kat ayah.

'Emm.. Puan. Suami puan lumpuh seumur hidup.'

Aku ngan mak aku nangis2 lepas dengar ape yg doktor tu ckp. Time tu ayah aku baring je atas katil. Doktor tak bwat pape. Mak aku pun mintak pihak hospital transfer kn ayah aku g Hospital Pantai kat Melaka. Lepas tu transfer lagi ke Hospital KL sbb kat Melaka tu mahal sgt kos perubatan pe sume. 

Sejak tu aku da tak jmpe ayah aku. Mak aku jage ayah aku kat hospital. PS2 pun aku da lupa kn. Kat rumah tggl abg aku ngan adk aku je. Abg aku baru lepas SPM time tu so die keje kat gerai mkn. At least ade la duet nk bg aku mkn ngan susu adk aku. Adk aku time tu baru 3 tahun. Menyusu lagi. So aku lah kne jge die. Aku kesian kat adk aku sbb kdg2 duet takde nk beli susu adk aku. Kalaw abg aku ade duet lebih baru dpt beli susu utk adk aku. Sbb tu adk aku kecik je skrg ni. Aku kdg2 tak mkn. Tggu abg aku balik dari keje baru aku mkn. Aku bersyukur gler sbb ade makcik2 ngan jiran2 aku dtg rumah masak kn. Tiap2 mlm aku angkat adk aku msok bilik sbb die ttdo dpn tv. Dalam sekelip mata hidup aku berubah. Aku blaja hidup tanpa mak ayah pada umur 12 tahun. Sedih? Tiap2 mlm aku nangis.

Lebih kurang sebulan aku hidup cam tu akhirnye ayah aku balek ngan mak aku. Ayah aku dduk atas wheelchair. Aku tgk ayah aku balek aku da nangis. Tgk ayah dlm keadaan cam tu. Aku tak bole terima lgsg. Ayah aku hilang deria dari pinggang kebawah. Every 4 hour die akan buang air kecik. Sbb die tak dpt rse bile die nk buang air kecik. Mak aku plak siang die keje jge kedai facial. Plus nk urus kn pape je la yg ayah aku bwat sebelum die lumpuh. Aku yg akan bersih kn ayah. Bwk ayah g toilet. Angkat die masuk dlm toilet. Lepas die da siap aku angkat letak dlm wheelchair balek. Tu pun lepas ayah blaja sesuai kn diri. Sebelum tu ayah baring je atas katil. Pakai satu tube utk buang air. Every night aku akan urut2 kaki ayah aku walaupun aku taw die tak dapat nk rase.

Raye da dekat. Aku sedih sbb sblom2 ni raye mst g shopping jaoh2. Skrg tak dpt lg nk bwat cam tu. Aku tak kesah sbb ayah aku lg penting dari sume tu. Ape yg bwat aku bertambah sedih ble die snggup kuar kn duet bg kat aku ngan abg2 aku beli brg2 raye sedang kn ayah aku lg memerlu kn duet. Die bagi aku ngan abg2 aku sorang RM400. Aku ade 2 org abg. So, RM1200 total. Abg aku yg sulong bwk pegi Melaka shopping. Tapi ktorang tak shopping pun. Just beli 1 brg je. Aku beli kasut je. Abg aku beli sandal. Tu je la bwat raye. Baju melayu tak de sume tak de. Duet tu aku simpan sbb aku rse nnt kalaw ayah susah aku bole tolong walaupun jumlah nye tak seberapa. Raye tahun ni lah yg paling sedih bg aku.

1 hari tu aku dpt surat tawaran masuk asrama. Mak ngan ayah aku suruh aku masuk tapi aku tak nak. Aku risaw kn ayah aku. Aku rse cam nk jge ayah aku. Abg sulong aku kat Sungai Besi. Abg aku yg ke-2 dpt UiTM Arau kat Perlis. Aku plak dapat asrama kat Segamat. Dekat je sebena nye dari rumah tp aku rse cam jauh sgt ngan keadaan ayah aku mcm tu. Aku nangis2 tak nk masuk asrama. Tapi ayah aku suruh aku pegi je la. Tiap2 malam kat dorm aku teringat ayah aku. Tiap2 malam aku nangis. Tiap mase aku akan teringat ayah aku. Tiap kali pas solat aku akan doa, mintak Tuhan bagi balek nikmat berjalan kat ayah. Aku tak pernah bagitau sape2 kecuali kwn rapat aku smpai la sekarang. Aku tak nk menagih simpati sbb keluarga aku hilang punca pendapatan. Aku tak kaye. Tapi gaye aku mcm org kaye. Tu org yg ckp la. Hakikat nye aku tak kaye. Pasal zakat plak. Aku tak mohon langsung zakat tu. Aku rse ramai lg yg layak terima zakat ni. Ade la member kuliah aku tnye

'Cam ne hang dpt zakat ah jay? Hang mohon ka?'

'Tah. Aku pun tak taw. Tbe2 je name aku ade.' 

Aku seba salah jgak. Yela mcm aku ckp tadi ramai lagi yg layak terima zakat ni dari aku. Alhamdulillah sbb aku dpt zakat ni. Mgkn ni rezki aku. 

My sis and my dad.

As you can see the title says part 1. So to be continue...



p/s : Sad is just a feeling. Playing around with your feeling doesn't change anything. Doesn't give what you want. So, move on. There's no point of being sad forever. Learn to face through the ups and down of life.

12 comments:

ena said...

jay, sumpa tacing gilah!

mizzlullaby said...

jay~tacing..:( tapi kan aku jelez ngn ko ! :')

fatindaratul said...

even aku tau sal ni, tapi aku taktau before kau masuk hostel lagi benda ni dah jadi. kau mmg tabah jay.

meema_bag said...

really sori to hear that jay,
wateve it is,
u r strong inside,
congratz bro

nadhrh said...

b sye kuat ! hee :)

Hariz said...

all the best jay..

syakeer said...

sedih doh jejeh :'(

meerapieka said...

jay buat aku nges. sobsob :'(

Tessy said...

hey JJ, I'm Noriyo. I like reading ur blog, write in English lar! haha

JEJEH said...

NORIYO

kak !
miss u so much !
haha
just this one la kak
so lazy to type in english
hee >.<

ChiPuT AiNa said...

be strong!
everything happens for a reason :)

MOHAMAD HALIF BIN KAMARUDDIN said...

kuatkan hati...jaga mak n ayah tol2...k..